Enter your keyword

Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης

Από το να πλάθεις κουλουράκια, μέχρι να κάνεις την έμπνευση σου τέχνη

Τίτλος Σπουδών: Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής
Διάρκεια: 2 Έτη
Περίοδος Εγγραφών: Σε Εξέλιξη
Έναρξη: Οκτώβριος 2019

Σε όλες τις χώρες του κόσμου το ψωμί, έχει τη βασική συμμετοχή στη διατροφή των λαών και παραμένει πάντα ο πρωταγωνιστής της καθημερινής ζωής, με διάφορες γεύσεις και μορφές. Η τεχνολογία και η πείρα, που αποκτήθηκαν με τους αιώνες, έχουν βελτιώσει σημαντικά, εκείνο που οι αρχαίοι ονόμαζαν άρτο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι ο πρωταγωνιστής όλου αυτού του κύκλου είναι ο τεχνίτης και δημιουργός, ο Αρτοποιός.

Ο σύγχρονος Αρτοποιός για να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό της αγοράς, έχει  εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων που παράγει και με προϊόντα της Ζαχαροπλαστικής αλεύρου.  Αυτή είναι το μονοπάτι που οδηγεί την τέχνη της Αρτοποιίας, στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής. Το γλυκό είναι ο άλλος συγγενής του άρτου, που με τη σειρά του, μέσα από μια παράδοση αιώνων, έχει αποκτήσει να κοινωνικό χαρακτήρα και συμβολισμό και είναι άρρηκτα δεμένο με τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας.

Το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη είναι πολύμορφο. Περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη. Την  παρασκευή ζυμών, την  πρώτη ύλη για την κατασκευή των κρουασάν και  των αρτοσκευασμάτων. Περιέχει, όμως,  και  παρασκευές φαγητών ζεστών και κρύων, που παρουσιάζονται σε μπουφέδες.

Στόχος της ειδικότητας είναι, να δημιουργήσει τέτοια ικανά στελέχη ώστε να μπορούν οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής να παραμένουν στην πρώτη θέση, σε ποιότητα και δημιουργικότητα.

  • Οργάνωση, προετοιμασία και παρασκευή αρτοσκευασμάτων & γλυκών.
  • Έλεγχο & Προμήθεια υλικών ανάλογα με την ποιότητα και την τιμή τους.
  • Συντονισμό του βοηθητικού προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου Αρτοζαχαροπλαστικής.
  • Εποπτεία των διαδικασιών προετοιμασίας και παρασκευής αρτοσκευασμάτων & γλυκών.
  • Παρουσίαση και διακόσμηση των δημιουργιών.

Α’ & Β’ Εξάμηνο

Αρχές Οικονομικής
Γαλλικά Ι,ΙΙ
Τεχνικές Εγκαταστάσεις-Εξοπλισμός
Έλεγχος Εμπορευμάτων
Πρώτες Ύλες & Προϊόντα Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής
Ζαχαροπλαστική Τέχνη Ι,ΙΙ
Αρτοποιητική Τέχνη I
Υγιεινή & Ασφάλεια
Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων
Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (HACCP)
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Γ’ & Δ’ Εξάμηνο

Γαλλικά ΙΙΙ, ΙV
Ζαχαροπλαστική Τέχνη ΙΙΙ, ΙV
Αρτοποιητική Τέχνη II,III
Διαισθητική
Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων – Επαγγέλματος
Αγγλικά
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
Πρακτική Άσκηση
  • Επιχειρήσεις Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής
  • Βιομηχανίες Τυποποιημένων Προϊόντων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής
  • Ξενοδοχειακές Μονάδες
  • Μεγάλα Εστιατόρια
  • Επιχειρήσεις Catering
  • Κρουαζιερόπλοια
  • Ως Ελεύθερος Επαγγελματίας στο δικό σου ζαχαροπλαστείο – αρτοποιείο

Κατεβάστε το ενημερωτικό Φυλλάδιο