Enter your keyword

Τεχνικός Μελισσοκομίας

Από το να έχεις το δικό σου μελίσσι, μέχρι να δημιουργείς σπάνιες ποικιλίες μελιού

Τίτλος Σπουδών: Τεχνικός Μελισσοκομίας
Διάρκεια: 2 Έτη
Περίοδος Εγγραφών: Σε Εξέλιξη
Έναρξη: Οκτώβριος 2019

Το μέλι χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός». Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία. Για να αποτελέσει όμως η ενασχόληση αυτή κερδοφόρο επάγγελμα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Ο «Τεχνικός Μελισσοκομίας» είναι ο ειδικός αυτός που με τις γνώσεις και δεξιότητες που λαμβάνει στη διάρκεια της φοίτησης του καθίσταται ικανός να ιδρύσει και να διαχειριστεί τη δική του μελισσοκομική μονάδα. Η δράση του βέβαια δεν περιορίζεται στην παραγωγή μελιού αλλά μπορεί ταυτόχρονα να παράγει ή να μεταποιεί κερί, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη κ.α., που είναι περιζήτητα τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στη φαρμακοβιομηχανία.

  • Φροντίδα για την καλή διατροφική κατάσταση των μελισσιών: παρακολουθεί τις ανθοφορίες των μελισσοκόμων φυτών της περιοχής και σε περίπτωση έλλειψης τροφής τα μεταφέρει ή τα τροφοδοτεί με τεχνητές τροφές που παρασκευάζει ο ίδιος.
  • Παραγωγή μελιού, αλλά και όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που απαιτούν αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί κλπ.
  • Αρχική επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία των προϊόντων του.
  • Πολλαπλασιασμός στα μελισσοσμήνη του παράγοντα βασίλισσες με σύγχρονες μεθόδους και παραγωγή για πώληση νέων μελισσοσμηνών ή βασιλισσών.
  • Συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού εκμετάλλευσης.
  • Τήρηση των αναγκαίων λογαριασμών κόστους ή εσόδων της εκμετάλλευσης, κοστολόγηση προϊόντων και προώθησης τους στην αγορά κατά τον πιο ανταγωνιστικό τρόπο.
  • Παρακολούθηση της υγείας των μελισσών.
  • Προστασία του περιβάλλοντος κατά τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης.

Α’ & Β’ Εξάμηνο

Αγγλικά
Χρήση Η/Υ
Γενική Εντομολογία
Εισαγωγή στη Μελισσοκομία
Βιολογία της Μέλισσας
Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον
Γεωργική Τεχνική I
Γεωργική Οικονομία-Αγροτική Πολιτική
Τεχνική Επικοινωνίας-Επιχειρηματικότητα
Μελισσοκομικός εξοπλισμός-Εγκατάσταση Μελισσοκομείου
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών I
Κοστολόγηση Αγροτικών Προϊόντων
Marketing Αγροτικών Προϊόντων
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί I

Γ’ & Δ’ Εξάμηνο

Αγγλικά
Γεωργική Τέχνη II
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών II
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί II,III
Μελισσοκομικά Φυτά I,II
Υγιεινή και Ασφάλεια εργασίας
Οργάνωση και Διοίκηση Γεωργικών επιχειρήσεων
Βασιλοτροφία-Παραγωγή Βασιλικού πολτού I,II
Σηροτροφία I,II
Προϊόντα Κυψέλης
  • Σε μονάδα μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και για όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα.
  • Σε μονάδα σηροτροφικής εκμετάλλευσης.
  • Ως εξειδικευμένος τεχνικός τυποποίησης μελισσοκομικών ή σηροτροφικών προϊόντων.
  • Στο δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες θέσεις.

Κατεβάστε το ενημερωτικό Φυλλάδιο