fbpx

Enter your keyword

Τεχνικός Μελισσοκομίας

Από το να έχεις το δικό σου μελίσσι, μέχρι να δημιουργείς σπάνιες ποικιλίες μελιού

Τίτλος Σπουδών: Τεχνικός Μελισσοκομίας
Διάρκεια: 2 Έτη
Περίοδος Εγγραφών: Σε Εξέλιξη
Έναρξη: Οκτώβριος & Φεβρουάριος

Το μέλι χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός». Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία. Για να αποτελέσει όμως η ενασχόληση αυτή κερδοφόρο επάγγελμα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Ο «Τεχνικός Μελισσοκομίας» είναι ο ειδικός αυτός που με τις γνώσεις και δεξιότητες που λαμβάνει στη διάρκεια της φοίτησης του καθίσταται ικανός να ιδρύσει και να διαχειριστεί τη δική του μελισσοκομική μονάδα. Η δράση του βέβαια δεν περιορίζεται στην παραγωγή μελιού αλλά μπορεί ταυτόχρονα να παράγει ή να μεταποιεί κερί, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη κ.α., που είναι περιζήτητα τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στη φαρμακοβιομηχανία.

  • Φροντίδα για την καλή διατροφική κατάσταση των μελισσιών: παρακολουθεί τις ανθοφορίες των μελισσοκόμων φυτών της περιοχής και σε περίπτωση έλλειψης τροφής τα μεταφέρει ή τα τροφοδοτεί με τεχνητές τροφές που παρασκευάζει ο ίδιος.
  • Παραγωγή μελιού, αλλά και όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που απαιτούν αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί κλπ.
  • Αρχική επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία των προϊόντων του.
  • Πολλαπλασιασμός στα μελισσοσμήνη του παράγοντα βασίλισσες με σύγχρονες μεθόδους και παραγωγή για πώληση νέων μελισσοσμηνών ή βασιλισσών.
  • Συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού εκμετάλλευσης.
  • Τήρηση των αναγκαίων λογαριασμών κόστους ή εσόδων της εκμετάλλευσης, κοστολόγηση προϊόντων και προώθησης τους στην αγορά κατά τον πιο ανταγωνιστικό τρόπο.
  • Παρακολούθηση της υγείας των μελισσών.
  • Προστασία του περιβάλλοντος κατά τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης.

Α’ & Β’ Εξάμηνο

Αγγλικά
Χρήση Η/Υ
Γενική Εντομολογία
Εισαγωγή στη Μελισσοκομία
Βιολογία της Μέλισσας
Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον
Γεωργική Τεχνική I
Γεωργική Οικονομία-Αγροτική Πολιτική
Τεχνική Επικοινωνίας-Επιχειρηματικότητα
Μελισσοκομικός εξοπλισμός-Εγκατάσταση Μελισσοκομείου
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών I
Κοστολόγηση Αγροτικών Προϊόντων
Marketing Αγροτικών Προϊόντων
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί I
 
 
 

Γ’ & Δ’ Εξάμηνο

Αγγλικά
Γεωργική Τέχνη II
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών II
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί II,III
Μελισσοκομικά Φυτά I,II
Υγιεινή και Ασφάλεια εργασίας
Οργάνωση και Διοίκηση Γεωργικών επιχειρήσεων
Βασιλοτροφία-Παραγωγή Βασιλικού πολτού I,II
Σηροτροφία I,II
Προϊόντα Κυψέλης
  • Σε μονάδα μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και για όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα.
  • Σε μονάδα σηροτροφικής εκμετάλλευσης.
  • Ως εξειδικευμένος τεχνικός τυποποίησης μελισσοκομικών ή σηροτροφικών προϊόντων.
  • Στο δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες θέσεις.

Κατεβάστε το ενημερωτικό Φυλλάδιο