Τεχνικός Μελισσοκομίας
Από το να έχεις το δικό σου μελίσσι, μέχρι να δημιουργείς σπάνιες ποικιλίες μελιού
Τίτλος Σπουδών:
Τεχνικός Μελισσοκομίας
Διάρκεια:
2 Έτη
Περίοδος Εγγραφών:
Σε Εξέλιξη
Έναρξη:
Οκτώβριος & Φεβρουάριος
Το μέλι χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός». Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία. Για να αποτελέσει όμως η ενασχόληση αυτή κερδοφόρο επάγγελμα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Ο «Τεχνικός Μελισσοκομίας» είναι ο ειδικός αυτός που με τις γνώσεις και δεξιότητες που λαμβάνει στη διάρκεια της φοίτησης του καθίσταται ικανός να ιδρύσει και να διαχειριστεί τη δική του μελισσοκομική μονάδα. Η δράση του βέβαια δεν περιορίζεται στην παραγωγή μελιού αλλά μπορεί ταυτόχρονα να παράγει ή να μεταποιεί κερί, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη κ.α., που είναι περιζήτητα τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στη φαρμακοβιομηχανία.
- Φροντίδα για την καλή διατροφική κατάσταση των μελισσιών: παρακολουθεί τις ανθοφορίες των μελισσοκόμων φυτών της περιοχής και σε περίπτωση έλλειψης τροφής τα μεταφέρει ή τα τροφοδοτεί με τεχνητές τροφές που παρασκευάζει ο ίδιος.
- Παραγωγή μελιού, αλλά και όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που απαιτούν αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί κλπ.
- Αρχική επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία των προϊόντων του.
- Πολλαπλασιασμός στα μελισσοσμήνη του παράγοντα βασίλισσες με σύγχρονες μεθόδους και παραγωγή για πώληση νέων μελισσοσμηνών ή βασιλισσών.
- Συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού εκμετάλλευσης.
- Τήρηση των αναγκαίων λογαριασμών κόστους ή εσόδων της εκμετάλλευσης, κοστολόγηση προϊόντων και προώθησης τους στην αγορά κατά τον πιο ανταγωνιστικό τρόπο.
- Παρακολούθηση της υγείας των μελισσών.
- Προστασία του περιβάλλοντος κατά τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης.
Α’ & Β’ Εξάμηνο
Αγγλικά
Χρήση Η/Υ
Γενική Εντομολογία
Εισαγωγή στη Μελισσοκομία
Βιολογία της Μέλισσας
Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον
Γεωργική Τεχνική I
Γεωργική Οικονομία-Αγροτική Πολιτική
Τεχνική Επικοινωνίας-Επιχειρηματικότητα
Μελισσοκομικός εξοπλισμός-Εγκατάσταση Μελισσοκομείου
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών I
Κοστολόγηση Αγροτικών Προϊόντων
Marketing Αγροτικών Προϊόντων
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί I
Γ’ & Δ’ Εξάμηνο
Αγγλικά
Γεωργική Τέχνη II
Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών II
Μελισσοκομικοί Χειρισμοί II,III
Μελισσοκομικά Φυτά I,II
Υγιεινή και Ασφάλεια εργασίας
Οργάνωση και Διοίκηση Γεωργικών επιχειρήσεων
Βασιλοτροφία-Παραγωγή Βασιλικού πολτού I,II
Σηροτροφία I,II
Προϊόντα Κυψέλης
- Σε μονάδα μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και για όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα.
- Σε μονάδα σηροτροφικής εκμετάλλευσης.
- Ως εξειδικευμένος τεχνικός τυποποίησης μελισσοκομικών ή σηροτροφικών προϊόντων.
- Στο δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες θέσεις.